Tempraturen synker og vi fyrer
Derfor husk
Det er viktig å ha god trekk når du fyrer.
vifta på badet og kjøkkenvifta trekker luft ut av leiligheten, så for at de ikke skal trekke fra pipa er det viktig å ikke skalke alle luker.
Vi vil i den forbindelse minne om brannvesenets fyringstips.
Fyringstips
Kunsten å fyre med ved. Det er mye du må tenke på når du skal fyre med ved. Både valg av ved og riktig fyringsteknikk er viktig.
Velg riktig ved
Ulik ved har forskjellige egenskaper. Noen typer avgir mye varme, andre forholdsvis lite. Jo mer varme veden avgir, dess bedre er vedkvaliteten. Rogn og bøk varmer mest pr. volum. Eik, ask og lønn er nest best. Bjørk kommer i tredje klasse. Deretter kommer furu, svartor og selje. Osp, gran og gråor er blant de tresortene som gir minst varmeutbytte. En favn rogn eller bøk tilsvarer to favner gran eller osp.
Fyr med tørr ved
Tørr ved gir høyt varmeutbytte av brenselet, lite sot i pipa og minimal forurensning. Fuktighet svekker vedens brennegenskaper, rå ved avgir vanndamp inne i ildstedet som fortrenger oksygenet og kjøler ned brennsonen. Vanndampen kan skape kondensproblemer i pipa. Slike problemer oppstår når temperaturen på røyken blir så lav at vanndampen blir liggende i pipeløpet.
Fyr med riktig trekk
Det trengs mye luft til god forbrenning. Gode fyringsvaner betyr hyppige ilegg med små mengder brensel i ovnen. Med små ilegg unngår du skade på ovn og pipe. Sørg for å ha god trekk under fyring. Når flammene brenner rolig med en frisk og gul flamme har man riktig trekk.
Unngå rundfyring
Det blir dårlig forbrenning når du fyrer med ovnen full av ved og med trekken mest mulig gjenskrudd. På denne måten dannes det beksot i pipa som kan ta fyr, og mye forurensning slippes ut i luften. Det kan oppstå forpufninger som kan gi sotskader i boligen. I verste fall kan også giftige gasser lekke ut i rommet.